,,Sprzątamy dla Polski”

19 kwietnia 2024r. uczniowie klas I-III w ramach Tygodnia Zdrowia i Środowiska wzięli udział w akcji ,,Sprzątamy dla Polski”. Uczniowie z zaangażowaniem posprzątali teren wokół szkoły. Działanie miało na celu wzrost świadomości ekologicznej dzieci.

 

Tygodzień Zdrowia i Środowiska – lekcja z Panią pielęgniarką szkolną

W ramach Tygodnia Zdrowia i Środowiska, 19 kwietnia klasy 1-3 odbyły lekcję z Panią pielegniarką szkolną.Głównym celem spotkania było uświadomienie dzieciom potrzeby dbania o zdrowie poprzez zdrowe odżywianie i aktywny tryb życia. Dzieci dowiedziały się, jak ważną rolę w życiu człowieka odgrywa zdrowa żywność oraz w jaki sposób same mogą wpływać na swoje zdrowie poprzez dokonywanie właściwych wyborów żywieniowych.

 

Tydzień Zdrowia i Środowiska

19 kwietnia 2024r. w ramach Tygodnia Zdrowia i Środowiska Działanie rodzice przygotowali kiermasz zdrowej żywności. Na stołach królowały owoce i warzywa. Dziękujemy Gminnej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w Płoniawach za dofinansowanie zakupu owoców i warzyw. Działanie miało kształtować zdrowe nawyki żywieniowe.

 

              

Tydzień Zdrowia i Środowiska

W ramach Tygodnia Zdrowia i Środowiska 18 kwietnia 2024 roku w naszej szkole odbyły się zawody sportowe. Jako drudzy rywalizowali uczniowie klas IV-VIII. Oni również rozpoczęli zmagania od toru przeszkód. Następnie wyznaczoni uczniowie z klas rzucali piłką do kosza i do bramki. Bardzo dużo emocji wywołała ostatnia konkurencja- przeciąganie liny. Zwycięskie klasy otrzymały zdrowe przekąski, a każdy uczestnik zawodów soczki. Działania miały na celu promowanie zdrowego stylu życia oraz aktywności fizycznej.

    

 

W ramach Tygodnia Zdrowia i Środowiska 18 kwietnia 2024 roku w naszej szkole odbyły się zawody sportowe. Jako pierwsi rywalizowali uczniowie klas I-III. Z ogromnym zaangażowaniem pokonali tor przeszkód, bawili się chustą animacyjną, tańczyli przy muzyce, przeciągali linę oraz grali w dwa ognie. Po wszystkich konkurencjach otrzymali zdrowe przekąski i soczki.Dzisiejsze działania miały na celu promowanie zdrowego stylu życia oraz aktywności fizycznej.

   

TYDZIEŃ ZDROWIA I ŚRODOWISKA

W ramach działań TYGODNIA ZDROWIA I ŚRODOWISKA 17 kwietnia naszą szkołę odwiedziła Pani Agnieszka Chrzanowska Mobilny Dietetyk Pani Agnieszka rozmawiała z uczniami na temat wpływu zdrowego odżywiania na umiejętność koncentracji oraz o odpowiedniej ilości snu Dziękujemy Gminnej Komisji Rozwiazywania Problemów Alkoholowych w Płoniawach-Bramurze za sfinansowanie warsztatów.

    

 

Tydzień dla Zdrowia i Środowiska

17 kwietnia 2024r. uczniowie klas I-III w ramach Tygodnia dla Zdrowia i Środowiska obejrzeli film edukacyjny o zdrowym stylu życia i właściwym odżywianiu, poznali właściwe zasady spożywania posiłków oraz zalety aktywności fizycznej. W ramach projektu ,,Wspólnie mocniejsi-uczymy się przez integrację” wspólnie wykonali plakaty na Dzień Ziemi oraz Piramidę Zdrowego Żywienia. Po aktywności wszyscy skosztowali smacznych kiełbasek. Dzień był pełen atrakcji i cennych informacji, a uczniowie bardzo zadowoleni i zaangażowani.

    

” Przedszkolaki jedzą zdrowo ,kolorowo” – ogólnopolski konkurs plastyczny

W II edycji ogólnopolskiego konkursu plastycznego ” Przedszkolaki jedzą zdrowo ,kolorowo” wzięli udział uczniowie „oddziału zerowego”. Karol Gronowski zajął I miejsce . Gratulujemy. Nadeslane prace dzieci z oddzialu zerowego spowodowałÿ ,że nasza szkoła rownież zajęła I miejsce. Gratulujemy Pani A.Morawskiej, która przygotowała uczniów do konkursu.

Tydzień Zdrowia i Środowiska

12 marca 2024r. uczniowie klasy II w ramach Tygodnia Zdrowia i Środowiska przygotowali sałatkę owocową. Każdy wie, jak ważną rolę pełnią owoce w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka, dostarczają wiele witamin i składników odżywczych niezbędnych dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji. Dlatego też, każy uczeń przyniósł z domu różne owoce i potrzebne akcesoria do wykonania sałatki owocowej. Uczniowie samodzielnie myli, kroili oraz mieszali pokrojone owoce. Na koniec każdy skosztował przygotowanego przysmaku. Wyszło smacznie i zdrowo, a samodzielne robienie sałatki sprawiło uczniom mnóstwo radości.